Ga je naar Frankrijk met de auto, dan ervaar je de ultieme vrijheid van het reizen met eigen vervoer. Of je nu vakantie wilt vieren aan de Franse kust, of wilt genieten van de rust in het authentieke binnenland: het wegennet van Frankrijk is uitmuntend. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je in Frankrijk rijdt. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Als je van het prachtige landschap wilt genieten, is het zeker aan te raden om de snelwegen links te laten liggen en te kiezen voor de binnenwegen. Wie echter snel op zijn plek van bestemming aan wil komen, kiest voor een snelweg. Frankrijk heeft een uitstekend wegennet zodat je altijd relatief snel van A naar B kunt reizen. Het is aan te raden om lange autoritten te onderbreken met een overnachting in een hotel langs de route. De bekendste snelweg van Frankrijk is de Route du Soleil die tot aan de Middellandse Zee en Spanje loopt. Op deze en veel andere wegen in Frankrijk moet je tol betalen.
Waar je ook naartoe rijdt, de kans is groot dat je gebruik moet maken van een tolweg. Je kunt je daar in Nederland al op voorbereiden door een tolbadge te kopen. Een dergelijke tolbadge is te koop bij de ANWB en zorgt ervoor dat je door kunt rijden op tolwegen die gemarkeerd zijn met een oranje letter T. Dit zorgt ervoor dat je niet in de rij hoeft te staan, want het bedrag wordt automatisch in rekening gebracht. Je bent echter wel duurder uit vanwege de aanschafkosten van de tolbadge.
Wanneer je alleen gebruikmaakt van tolwegen tijdens je vakantie, ben je goedkoper uit door terplekke tol te betalen. Een tolweg wordt aangegeven met het woord Péage. Je rijdt door de poort waar een groene pijl boven staat. Bij de eerste automaat ontvang je een ticket. Vervolgens kun je bij een volgende automaat betalen voor het gebruik van de tolweg. Houd er rekening mee dat je niet bij iedere tolweg met contant geld kunt betalen, je kunt het best een creditcard meenemen om de betaling te voldoen.
In Frankrijk gelden andere regels dan in Nederland. Zo is het altijd verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben. Bovendien dien je voor alle inzittenden een veiligheidshesje in de auto te hebben liggen dat voldoet aan de geldende normen. Tot slot moet je altijd een alcoholtester bij je hebben, maar toeristen ontvangen geen boete wanneer zij deze niet in het bezit hebben. Tot slot wordt geadviseerd altijd reservelampen, een reservebril (indien brildragend) en een EHBO-koffer bij je te hebben, maar dit is niet verplicht. Zo ga je in ieder geval goed voorbereid naar Frankrijk met de auto!